古天樂X謝安琪極罕合唱!新歌《(一個男人)一個女人和浴室》,古仔演出Kay第二任丈夫 !

古天樂X謝安琪極罕合唱!新歌《(一個男人)一個女人和浴室》,古仔演出Kay第二任丈夫 !

Trendy 人氣熱話
By PressLogic on 08 Nov 2018

大家有留意麥浚龍(Juno)與謝安琪(Kay)的年度企劃嗎?概念如電影,以董折、浦銘心兩個角色貫穿所有歌曲及mv,先後推出《人妻的偽術》、《勇悍·17》及《一個女人和浴室》等好評如潮的單曲,早前更合體開音樂會!而近日再有新曲派台,更邀請到金像影帝古天樂強勢加入,而且是飾演Kay第二任丈夫 !

Screen Shot 2018-11-08 at 10.57.19 AM

董折和浦銘心的故事極具追看性,讓人好想知道後續的發展,而Juno他們也不負眾望,邀請到古天樂演出新角色藍定凌(即浦銘心第二任丈夫 ),與Kay合唱由BERT作曲、黃偉文作詞、TED LO編曲、麥浚龍/陳哲廬監製的《(一個男人)一個女人和浴室》!

B___0027_retouch_C

之所以能邀得古仔重返樂壇,全因古仔早前拍攝麥浚龍執導電影《風林火山》後,二人表示相當欣賞對方!古仔更大讚Juno:「我好欣賞Juno嘅細心,電影上嘅理念跟我相似,最難得係肯花時間去做電影。娛樂圈最緊要肯踏出第一步試唔同範籌,去創新唔怕蝕底先可以有新一頁。我唔擅長唱歌,但《一個男人》唔單係首流行曲,係整個故事嘅一部分,一個回憶,我以藍定凌嘅身份去唱,係一個表演,有劇情,就如一部電影,所以我試,假如真的會拍成電影,我也會期待。」

B___0009_retouch_C[2]

但好笑的是,古仔唯一要求就是不要他唱Live:「做咩都得,唔好要我唱live,呢首歌歌詞句句唔同,冇重複,我揸起支咪已有壓力喇。」Kay 笑言:「可能你之後又覺得好喜歡呢首歌,好想現場唱俾觀眾聽呢。」

B___0040_retouch_C

而今次古天樂演出新角色藍定凌,和Juno所飾演的董折也很不同!Kay笑說:「藍定凌係個近乎完美嘅男人,佢細心,尊重另一半,尊重愛情,遷就對方,今次以大家角色出發去唱歌,有別以往典型唱法,不再單純只係歌者演繹一首單曲,有角色有情緒,我相信大家聽歌後會感同身受,想有個咁好嘅老公。」

B___0049_retouch_C

zD-7h4BzTpuc8BaLm-FTLwwcoE3VR-PVHlZcex5WXHs

能邀得古天樂X謝安琪極罕合唱,真是讓人非常期待,各位記得要去聽聽啊!

TextGirls editorial

Photo Source imagine-nationinstagram


【誠徵Bloggers!】想分享你的美容、時尚、感情和生活日常,請將投稿連同不多於100字個人簡介和近照一張,電郵到: [email protected],我們會幫你開設個人專欄,文章經編輯部潤飾後更有機會刊登在FB專頁,快點踴躍投稿吧!

Follow Instagram: girls.presslogic

Share to Facebook